BHK Header 50j jubileum
43e jaargang-nr 6
Redactie
Beste reader,

Belangrijk

In dit nummer de puzzels van het bestuur, het schrijven van de wedstrijdsecretaris, de Bingo van Han en Fabrice en bovenal blijf gezond.

Tot het volgende nummer.
Joop Christiaanse
Uiterste kopijdatum: 25 juni
Reacties en kopij sturen naar: clubblad@attc-tafeltennis.nl
Voorzitter

Puzzel

Er mag intussen weer gesport worden in de buitensportaccommodaties. Wij als tafeltennisverenigingen, net als alle andere binnensporten, mogen zoals jullie allemaal weten helaas nog niet open.
René
Natuurlijk hebben we niet stil gezeten want buiten kunnen we, als het weer het toestaat, ook wel iets doen.
Er is door de trainers een trainingsprotocol voor buiten opgesteld (deze zal binnenkort op de website worden geplaatst) en er is gekeken naar mogelijke locaties voor de training. Maar meer hierover verderop in de nieuwsbrief.

We zijn dus druk aan het puzzelen hoe we zo snel mogelijk buiten ook iets aan kunnen bieden.
Van de voorzitter - puzzel
En dan de najaarscompetitie. Deze gaat vooralsnog in september van start. Mensen binnen de club maar ook bij de NTTB zijn met “man en macht” bezig om te kijken hoe we dit op een veilige manier kunnen organiseren.
Als we rond die tijd ook voor binnen de intussen beroemde 1,5 meter afstand in acht moeten nemen, kunnen we in de zaal slechts drie tafeltennistafels kwijt (voordeel, niet zoveel “let”-ballen). Het zal van iedereen wel wat flexibiliteit vragen qua speelavonden. Maar ik ga ervan uit dat we op jullie kunnen rekenen!

De contributie inning

Inmiddels heeft iedereen van onze penningmeester een factuur ontvangen met bijbehorende toelichting. Als hier nog vragen over zijn neem dan s.v.p. contact met hem op.

Tot slot!

Blijf allemaal gezond en fit. Ik hoop jullie weer snel aan te treffen in de zaal of daarbuiten.
René Honig
Van het bestuur

Buiten trainen

Het mooist was natuurlijk geweest als we gebruik hadden kunnen maken van het schoolplein aan het Marsdiep (daar staan al drie betonnen tafeltennistafels) maar de school heeft aangegeven dat dit helaas niet mogelijk is (we zullen jullie verder niet vermoeien met de details).

Nadat we al eerder, zonder succes, aan de gemeente toestemming hadden gevraagd om gebruik te mogen maken van het voetbalveldje naast de zaal hebben we besloten om in eerste instantie te kiezen voor een locatie aan de Zegerplas. Deze aanvraag is in behandeling bij de gemeente.

Dan kunnen we tenminste aan de slag met de jongste groep jeugdleden (t/m 12 jaar) al is het dan zonder tafels.

We hebben de gemeente wel zover gekregen dat ze de strook stoeptegels voor de hoofdingang van de gymzaal gaan egaliseren.
We hopen dan ook dat we binnenkort, bij goed weer, een aantal tafels buiten kunnen neerzetten.

Al de noodzakelijke spullen zoals speciale tafeltennisballen voor buiten (zijn iets zwaarder), hesjes voor de trainers, desinfecterende spray om de handen schoon te maken, etc. zijn intussen aanwezig.

Als er straks buiten getafeltennist kan worden wordt iedereen hier uiteraard over geïnformeerd.

Zoals jullie wel begrijpen zal dat gefaseerd gaan plaatsvinden.

Voor het buiten tafeltennissen is intussen door de trainers een protocol opgesteld. Deze wordt, na goedkeuring door de gemeente, op de website geplaatst.

Wordt vervolgd!
Zoom
Wedstrijdsecretaris
Door alle corona perikelen valt er van alles in het water en zo ook ons geliefde tafeltennis spelletje. Natuurlijk is het niks vergeleken met iedereen die echt met deze ziekte te maken heeft maar we missen het wel.
Ook de competitie van het najaar staat nog wat op losse schroeven. Alle binnensporten zijn tot heden verboden, maar we hopen allemaal natuurlijk dat dat wel weer gaat lukken straks, al zal het zijn met diverse aanpassingen.

Er zijn vanuit de NTTB (voorlopige) richtlijnen opgesteld, zodat iedereen veilig kan spelen. Maar deze kunnen de komende tijd evt. nog veranderen. Dat betekent in ons geval dat er op dit moment maximaal 3 tafels in de zaal mogen staan.
En dat betekent dan weer dat het lastig wordt om aan ieders wensen te voldoen qua speelavond etc.
Op dit moment heb ik 19 teams (7 regulier en 12 duo) die competitie willen spelen. Een simpele rekensom leert dan dat we niet op 3 speelavonden alle teams kunnen plaatsen. We hebben dan dus 1 team teveel.
In overleg met het bestuur is er besloten om de zaterdagavond als extra speelavond te gaan gebruiken. Volgens het bestaande competitiereglement dienen alle wedstrijden, met uitzondering van die uit de hoofdklasse, op doordeweekse avonden gespeeld te worden. Maar we gaan dus vragen of we hiervan mogen afwijken.
Dus teamcaptains, laat even weten of je team evt. op de zaterdagavond competitie wil spelen.

Jullie merken, zo zijn er nog wat vragen en zal er nog e.e.a. gepuzzeld moeten worden om het allemaal voor elkaar te krijgen. Wat ook nog kan zijn is dat sommigen van jullie door het verhoogde besmettingsgevaar zeggen deze competitie over te slaan. Mocht dat zo zijn dan hoor ik dat graag natuurlijk.
We moeten voor 20 juni de teams ingediend hebben dus er is nog even tijd, maar niet heel veel meer.

Ik wens iedereen een goede tijd en laten we proberen deze tijd gezond door te komen zodat we elkaar op een later moment weer kunnen ontmoeten.

Groeten
Bart

Bettine Vriesekoop: Waarom de ene sport populairder is dan de andere

De afgelopen maanden schreef Bettine Vriesekoop meerdere sportcolumns voor het dagblad TROUW. Dit verhaal gaat voor een belangrijk deel over tafeltennis en specifiek over topland China. Bettine (opgegroeid bij Avanti, meervoudig Europees kampioene, jarenlang in de top 10 van de wereld) heeft verscheidene boeken geschreven over China. Ze was tevens een aantal jaren, namens NRC Handelsblad, correspondent in het gigantische land. De verhalen van Bettine zijn de moeite van het lezen meer dan waard.
Foto Bettine
Hieronder haar column:
Hollanders zijn uitstekende schaatsers. Afrikanen kunnen goed hardlopen, Chinezen zijn gemaakt om goed te tafeltennissen. Drie overbekende clichés uit de sportwereld. Onlangs kreeg ik een boze mail van een man die vond dat ik aan biologisch determinisme deed door te zeggen dat Chinezen nu eenmaal geschikt zijn voor tafeltennis, dat het in hun bloed zit en dat iedere Chinees het wel een beetje kan. Clichés zijn vanzelfsprekend hardnekkig. Ik denk dat Lornah Kiplagat haar hele leven zal moeten uitleggen waarom niet alle Afrikanen zulke goede lopers zijn.
Natuurlijk is het niet zo dat alle Chinezen goed kunnen tafeltennissen of dat elke Afrikaan kan rennen als de beste, maar er zit wel wat in. De Masai uit de dorpen van de Keniaanse hoogvlakten hebben nu eenmaal langere ledematen en lange kuitspieren. Hun kinderen wandelen, huppelen, rennen enorme afstanden op blote voeten tussen school en thuis.
Han-Chinezen hebben vaak juist kortere spieren, zijn explosief, hebben een goede hand-oogcoördinatie. Hun eeuwenoude denkwijzen conditioneren dat ze zuinig en efficiënt bewegen. Ze houden van strategieën en martial arts en willen anderen te slim af zijn.

Tafeltennis is in de kern helemaal geen Chinese sport

Dit alles noem ik natuurlijke aanleg. Wat aan de term kleeft, laat ik maar voor wat het is. Natuurlijke aanleg verklaart niet waarom een sport in het ene land populairder is dan in het andere.
Ik vertelde de meneer die me een boze mail stuurde dat tafeltennis in de kern helemaal geen Chinese sport is. Dat het door de verspreiding van YMCA’s, zendelingen en missionarissen uit Amerika en Engeland, naar China is gekomen in de negentiende en twintigste eeuw.
Topsport is een jong cultuurverschijnsel, pas een dikke eeuw oud. Sport was vroeger alleen voor de adel en de rijken of om soldaten te trainen voor het slagveld. In China speelden soldaten vanaf de Han-dynastie (200 v chr) cuju, de voorloper van ons voetbal. Ze trapten tegen een bal van varkensblaas gevuld met veren. Officieren namen het spel van hun voetvolk over. De bal met veren rolde in het keizerlijke hof en over de zijderoute naar India en Europa. Westerse zendelingen introduceerden tennis, tafeltennis, badminton en turnen in China.
Mao en het Rode Leger propageerden sport voor iedereen. Xi Jinping zegt nu dat alle Chinese jongetjes moeten leren voetballen. Een sterke natie moet uitblinken in voetbal, vinden ook de meeste onderdanen van de ‘rode keizer’.
Toch laten de Chinezen zich niet zozeer door hem en de partij leiden maar door wechat, baidu en andere internetmedia bij de keuze van hun sporthelden.

Sociale media dicteren

De sociale media zijn de nieuwe zendelingen die de sport verspreiden en veranderen. Zij dicteren dat sport cool, snel, sexy, spectaculair, vrolijk en zonnig moet zijn. Sport is mediacultuur.
Mediacultuur is global economy. Langebaanschaatsen zal in Nederland altijd populair blijven maar shorttrack is internationaler, sneller, spannender. Beachvolleybal wint het van zaalvolleybal omdat de kijker zich wil vereenzelvigen met gebruinde atleten op witte stranden. En ja, de invloed van China neemt toe en dus ook de verspreiding van tafeltennis in de wereld.
De huidige populariteit van tafeltennis in de wereld is de softpower van China. De website van de ITTF is op die van de Fifa na de meest bezochte site van alle internationale sportbonden.
Aan Nederland gaat de wereldwijde verspreiding van tafeltennis voorbij. Onze wereldsport is het langebaanschaatsen. ’s Lands wijs blijft bij ’s lands eer. Zendelingen, YMCA’s of het internet ten spijt.

Bron: Trouw, 17 februari 2020
Jeugdhoek

De ATTC-Bingo

bingo
Door het coronavirus en de bijbehorende maatregelen is de zaal nu al weken dicht. Het contact tussen trainers en jeugdleden en tussen de kids onderling werd abrupt onderbroken. Ook zou het nog weken of maanden kunnen duren voordat we elkaar weer zouden mogen zien, en dat was/is - ondanks het prachtige weer - geen zonnig aanzicht.

Geïnspireerd door de digitale gymlessen van de basisscholen, begon ik samen met o.a. Maria manieren te bedenken waarop de kids op een leuke manier toch in contact bleven met de club, de sport en elkaar. Dat leidde tot een eerste opzetje.

Iedere week zou een video in de Whatsapp-trainingsgroepen worden gestuurd waarin
4 opdrachten uitgelegd en uitgevoerd worden. De kids konden dan kiezen welke opdrachten ze wilden uitvoeren, namen hun eigen uitvoering op en stuurden die weer naar mij (of de groep) door. Als er genoeg inzendingen waren, dan zou ik een compilatievideo maken van de inzendingen en deze compilatie weer met de groepen delen.

Ik wist echter dat ik met mijn beperkte sport- en tafeltennis-kennis deze ATTC-activiteiten-Bingo niet de ‘kwaliteit’ zou kunnen geven waar ik naar verlangde.
Het was dus alleen maar logisch om contact op te nemen met teamgenoot Fabrice de Schepper (huidig clubkampioen, kampioen 1e klasse jeugd, kampioen 4e klasse regulier, kampioen 4e klasse duo, (aanstormend) talent, tafeltennis kenner enz.). Samen legden we de laatste hand aan de vorm van de bingo en samen namen we ook de video’s op. Na een epische ‘countdown’, ging op 4 mei de bingo van start. De ATTC-Bingo telt nu al 3 rondes, met een 4e in de maak.

We hopen dat iedereen gezond blijft en kijken ernaar uit weer met jullie te trainen!
Tot gauw.

Han de Knegt

PS wil je de instructie-video’s van de ATTC-Bingo zien? Kijk dan op
https://drive.google.com/file/d/1yQVmTWnStsZAQm32TKSxcuPBJM6UbSpm/view?usp=sharing
https://drive.google.com/file/d/1NQadMFMdxSlKJWdEOssN-cf55AnMUFzC/view?usp=sharing
https://drive.google.com/file/d/1Wrfnl43N_gwmHMqIR2xQR9hScZhxgUCP/view?usp=sharing

Actuele Websiteberichten

UPDATE Jaarverslag 2019 / contributie (inning) 2020

UPDATE Jaarverslag 2019 / contributie (inning) 2020
Categorieën: Corona
Het jaar 2020 zal voor iedereen een jaar zijn dat we niet snel zullen vergeten. En bovendien een jaar waarin zaken en procedures die voorheen normaal waren doorbroken zullen worden. Dat is voor de vereniging ATTC met jullie als leden niet anders. Update Corona Medio april presenteerde het bestuur op de website alsook in de nieuwsbrief van mei een plan …
Auteur: Marc Leuring
Meer lezen

ATTC en de “anderhalve meter sportsamenleving”

ATTC en de “anderhalve meter sportsamenleving”
Categorieën: Uncategorized
Stel dat we binnenkort mogen gaan tafeltennissen met inachtneming van de 1½ meter afstand. Een ding is zeker … dan zullen we als ATTC een goed draaiboek/protocol moeten hebben dat we kunnen overleggen aan de gemeente (de verhuurder van de gymzaal) en uiteraard aan al onze leden. De sportbonden en NOC*NSF zijn intussen al in gesprek met de overheid over …
Auteur: Dick de Graaf
Meer lezen

NTTB Ping Pong Podcast: Behoud van Jeugdleden

NTTB Ping Pong Podcast: Behoud van Jeugdleden
Categorieën: Uncategorized
Worstel je met het behoud van jeugdleden bij jouw tafeltennisvereniging? Voorzitter van TTV ATTC René Honig vertelt in deze gloednieuwe podcast hoe zijn club met een succesvolle aanpak steeds meer jongeren bindt aan de vereniging uit Alphen aan de Rijn. In gesprek met Hoofdbestuurslid Jeugdzaken Eline Rondaij geeft de enthousiaste voorzitter veel bruikbare tips voor iedere vereniging. Hoe zorg je …
Auteur: Dick de Graaf
Meer lezen

Oud papier inzameling + corona maatregelen

Categorieën: Uncategorized
Het bestuur van ATTC heeft besloten in samenspraak met vrijwilligers Adrie Gelderblom en Joop Christiaanse dat de papierinzamelingen op zaterdag 4 april a.s. en op zaterdag 2 mei van 10.00 tot 12.00 gewoon zullen doorgaan. E.e.a. uiteraard onder voorbehoud van verdergaande corona maatregelen door de overheid. Wel willen wij jullie vragen de door overheid uitgevaardigde maatregelen hierbij ook strikt na …
Auteur: Maurice Van den Elshout
Meer lezen

Oud Papier

Oud papier
Elke eerste zaterdag van de maand, van 10.00-12.00 uur, is er de mogelijkheid
om uw Oud Papier bij ons inzamelpunt te brengen.
Kom jij 6 juni of 4 juli ook langs bij CryoTek en zorg jij dat in 2020 ook weer een mooie opbrengst voor de club wordt behaald?

Ons inzamelpunt is bij CryoTek aan de Kalkovenweg:
OPA Inzamelpunt
Verjaardagen

Junioren

Juni
4 juni Ethan van der Velden
15 juni Mels van Tol
24 juni Dominica van der Klugt
24 juni James Rice
Juli
19 juli Aron van Veldhuizen
27 juli Stan van den Brink
29 juli Jurre Schrama

Senioren

Juni
17 juni Hans deRu
19 juni Paul Burridge
21 juni Ed van Oeveren
30 juni Henk Beuker
Juli
3 juli Raymond Blanken
4 juli Corina Rijnsburger-Ruitenburg
4 juli Wichert ten Have
5 juli Adrie Jongeleen
9 juli Cor Slingerland
11 juli Evert van de Bovenkamp
16 juli Michal Nowakowski
17 juli Bing Oei
23 juli René van de Put
27 juli Henk van Staveren
28 juli Sylvia Rijsdam-Domburg
AanAfmeldingen

Afmeldingen

1 juli 2020 James Rice
1 juli 2020 Caedmon Boutwell
1 juli 2020 David Tusineanu
31 december 2020 Joseph Harvey
😒
Informatie
Bezoekadres speelzaal (geen postadres!):
Gymnastieklokaal Marsdiep 7
2401 XA Alphen aan den Rijn
Telefoon: 06 - 402 56 404
Website , Bestuur en commisies , Contributie , Ledenadministratie, Zaaldienst , Contact
Onze Sponsors
EVO-Repro-logo
Freepack Logo ATTC website footer
Jan van Eck Counseling kleur-website
logo UWSUPERMARKT
DH_logo
Cryotek logo
facebook