‘Ik wil steeds beter worden’

Maruška Jiroutová in het AD van 6 september

FOTO RICARDO SMIT

Maruška Jiroutová is dertien jaar en speelt in de jeugd van tafeltennisvereniging ATTC uit Alphen. Ze is van Tsjechische afkomst en mocht tijdens de lockdown gebruik maken van de tafeltennisrobot van haar buurman.

,,Ik ben heel blij dat we weer lekker kunnen spelen. De lockdown vond ik een hartstikke moeilijke tijd. Ik zat maar een beetje thuis aan mijn schoolwerk en werd soms bijna gek. Dan zette ik muziek op mijn hoofd en ging een stuk hardlopen buiten. Ik doe de tweetalige havo en heb het eerste jaar gelukkig wel gehaald. Maar het tafeltennis heb ik enorm gemist.”

,,Ik ben nu vier jaar lid van ATTC. Ik ben vrij fanatiek, kan ik wel zeggen. Ik speel vierde klasse, gemiddeld niveau dus. Ik wil graag steeds beter worden. Tafeltennis is een belangrijk deel van mijn leven en ik baalde ervan dat mijn slagen wat minder werden tijdens te lockdown. Mijn smash liep niet goed meer en ook mijn service ging achteruit. Ik vind het fijn om met zijspin te serveren, maar dat lukte me niet meer goed toen we weer de zaal in mochten. Inmiddels ben ik bijna terug op mijn oude niveau.”

,,Ik heb mijn spel gelukkig toch een klein beetje kunnen bijhouden het afgelopen jaar. Mijn buurman Tomáš heeft namelijk een tafeltennisrobot in de huiskamer staan. Hij is in Tsjechië opgegroeid en mijn beide ouders zijn Tsjechisch. Bovendien speelt hij ook bij ATTC. We hebben een goede band daardoor. Het is natuurlijk wel anders met zo’n robot, want je moet heel veel ballen terugslaan die in hoog tempo op je afkomen. Maar het is wel goed om zo aan je techniek te werken. Ik ga weer met plezier naar ATTC nu, we hebben een heel gezellige groep. We trainen lekker en drinken na afloop limonade met z’n allen.”

Gerrit-Jan van Heemst

Reageren is niet mogelijk